Trier Duitsland

De Dom van Trier

Oudste bisschopszetel Duitsland

De Dom van Trier is waarschijnlijk de oudste bisschopszetel van Duitsland. Hij werd gebouwd toen het Christendom net in opkomst kwam.

Keizer Constantijn was de eerste keizer met het Christelijk geloof. Hij gaf de opdracht om het oude paleis van zijn moeder om te bouwen tot een kerk. Ook in Jeruzalem, Bethlehem en Rome liet hij in dezelfde periode een kerk bouwen.

Verwoesting en wederopbouw

De Dom van Trier heeft verschillende uitbreidingen, verwoestingen en renovaties gekend. De eerste verwoesting gebeurde in 882 na een inval van de Noormannen. Zij staken de kerk in brand. Bisschop Egbert zag er op toe dat de kerk weer werd gerenoveerd.
Dom van Trier
In 1160 kwam een eerste uitbreiding, een Romaanse koor. De oostelijke torens werden in de 14e eeuw aan de kerk toegevoegd en in 1700 werd de Dom voorzien van een relikwieën kamer gebouwd in Barok stijl.

Na de brand in 1717 werd de kerk weer opnieuw opgebouwd. Hij kreeg toen zijn huidige vorm.

De heilige rok

De belangrijkste relikwie die in deze kamer wordt bewaard is de Heilige Rok, dit zou volgens legende ooit van Jezus zijn geweest. Hij zou het gedragen hebben tijden zijn Kruisiging.

De Dom van Trier staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed

Adres
Sternstraße 4
54290 Trier
Duitsland

Ook interessant

Amfitheater Trier
Amfitheater Trier werd gebouwd rond het jaar 100 na christus. Tegenwoordig is er alleen nog maar een grondplan en een paar muren van dit ooit zo magnifieke amfitheater over. Toch blijft het een indrukwekkend bouwwerk, dat je gezien moet hebben als je de stad Trier bezoekt. Gladiatoren […]lees verder...
Omgeving Trier
Trier is een stad gelegen langs de Moezel. Niet alleen Trier, maar ook de omgeving Trier is de moeite van een bezoek waar. Het Moezelgebied kent nog meer mooi steden, zoals Cochem en Koblenz. Een rondtocht door het gebied en zo meerdere steden bezoeken is zeker een […]lees verder...
Sint Gangolf
Als je de Hauptmarkt op loopt is er één toren die gelijk in het oog springt. De toren van de kerk Sint Gangolf. De 62 meter hoge toren met zijn zes verdiepingen en vier hoektoren is dan ook heel kenmerkend voor de skyline van Trier. Deze kerk […]lees verder...